Zdrowa żywność . Mąka z amarantusa

amar

Mąka z amarantusa stanowi mieszankę zmielonych nasion z trzech gatunków tej rośliny: cruentus, hypochondriacus i caudatus.
Bardzo często stosowana w diecie wegetariańskiej, ze względu na znaczną zawartość białka. Mąka zawiera również lizynę, czyli aminokwas, który nasz organizm nie wytwarza.
Mąka z amarantusa zalecana jest również w diecie osób z niskim poziomem żelaza, gdyż zawiera go nawet pięć razy więcej niż znana powszechnie mąka pszenna. Oprócz tego zawiera duże ilości wapnia. Mąka z amarantusa jest również nieoceniona w diecie bezglutenowej.
Mąka ta, znajduje również zastosowanie w diecie wysokobłonnikowej, gdyż posiada dwukrotnie więcej błonnika niż powszechnie znane owsiane otręby.
Produkt jest też wskazany dla osób z podwyższonym cholesterolem, gdyż systematyczne spożywanie go, reguluje jego poziom w organizmie.
Należy zaznaczyć, że spożywanie nasion, czy mąki bez obróbki termicznej, takiej jak pieczenie, nie jest wskazana. Ze względu na swoją strukturę, surowe nasiona, które zostaną spożyte, spowodują ograniczenie wchłaniania się innych cennych dla organizmu składników odżywczych.
Mąka z amarantusa jest może mało znanym produktem, ale naprawdę posiada wiele zastosowań w kuchni. Jest idealna jako składnik do ciast, pieczywa, makaronu a nawet powszechnie lubianych naleśników.
Jednym zdaniem – mąka z amarantusa to w pełni zdrowa żywność, którą należy rozpowszechniać.

Comments are closed.