Młynek do zboża – dlaczego warto mieć go w domu ?

młynek do zboża elektryczny Cerealo 125 natur Schnitzer

Zdrowy tryb życia wymaga od nas świadomego sięgania po produkty spożywcze bazujące na składnikach jak najmniej przetworzonych. Dotyczy to także wyboru spożywanego pieczywa. Zarówno pieczywo, jak i inne produkty zbożowe są ważną częścią diety chyba każdego z nas. Chociażby dlatego dobrze byłoby zadbać o to, spożywany przez nas chleb był naprawdę zdrowy.

W praktyce może to oznaczać nawet rezygnację z gotowego pieczywa ze sklepu. Niestety chleb i inne produkty zbożowe, które dostępne są w sklepach, zawierają sporo substancji konserwujących. Ponieważ producenci pieczywa z reguły wykorzystują mąkę, która już jakiś czas stała na magazynie, niestety upieczony chleb nie zawiera zbyt wiele witamin i innych składników odżywczych.

To jednak wcale nie znaczy, że trzeba koniecznie rezygnować z pełnoziarnistego pieczywa. Chcesz mieć pewność, że chleb albo płatki zbożowe w Twoim domu, są bogate w witaminy i minerały? Zacznij sam mielić zboże! Oczywiście przyda się do tego dobry młynek do zboża. Ciekawą ofertę przygotowała firma Schnitzer. Jeśli chodzi o młynki do zboża Schnitzer, obecnie możemy zdecydować się zarówno na takie, z których pomocą przygotujemy mąkę, jak i takie, które rozgniatają zboże na płatki. Dla osób, które chciałyby na co dzień korzystać z obu możliwości, dobry wybór stanowi dwufunkcyjny młynek do zboża Schnitzer.

Dlaczego właściwe warto postawić akurat na tego producenta? Powodów jest kilka. Wybierając młynki do zboża Schnitzer mamy pewność, że stawiamy na produkty wysokiej klasy. Młynki mają obudowy z wartościowych gatunków drewna, wyposażono je w niezawodne mechanizmy. Żarna z ceramicznego korundu są nie tylko bardzo wytrzymałe, ale także przyjazne naszemu zdrowiu. Nie wpływają w żaden sposób na właściwości przygotowanej maki albo płatków. Z pomocą młynków Schnitzer można bez trudu zmielić także kukurydzę. Młynki mają regulację grubości przemiału, możemy zatem z ich pomocą uzyskać mąkę dokładnie takiej grubości, jakiej akurat potrzebujemy.

Chcesz mieć pewność, że w Twojej kuchni używasz tylko mąki razowej, która faktycznie zawiera wszystkie te składniki odżywcze, co nieprzetworzone ziarna? Świeży przemiał jest najlepszym rozwiązaniem. Nie dość, że świeżo zmielona mąka ma nawet 7 razy więcej witamin niż typowa mąka ze sklepu, to jeszcze trzeba pamiętać o tym, że całkiem sporo składników odżywczych ulatnia się już po kilku godzinach od zmielenia ziarna. Szacuje się, że po miesiącu przechowywania mąka pełnoziarnista zawiera zaledwie połowę witamin i minerałów. To chyba wystarczający argument za samodzielnym mieleniem zboża. Najlepiej w nie za dużych ilościach, takich, które zużyjemy od razu.

Młynki do zboża galeria

młynek do zboża ręczny Country Schnitzer

młynek do zboża ręczny Country Schnitzer

młynek do zboża ręczny Ligno Schnitzer

młynek do zboża ręczny Ligno Schnitzer

młynek do zboża elektryczny Cerealo 200 Antracyt Schnitzer

młynek do zboża elektryczny Cerealo 200 Antracyt-Schnitzer

Młynki dostępne w Sklepie Cook&Love

ul. Ostrowskiego 30….

Comments are closed.