CELIAKIA

Zdrowie – daje nam dobre samopoczucie psychiczne oraz fizyczne, umożliwia spokojne i szczęśliwe dni, a także warunkuje długość życia. Niestety nie zawsze los i okoliczności nam sprzyjają, a w dodatku zazwyczaj nieodpowiednio dbamy o siebie, przyczyniając się do rozwoju chorób w naszym organizmie. Najczęściej w naszej diecie brakuje zdrowej żywności i dużej ilości płynów, a w ciągu dnia mamy za mało ruchu. Wraz z upływem lat również nie przywiązujemy uwagi do aktywności fizycznej, a tłumaczymy się brakiem czasu czy nadmiarem obowiązków. Okresowe badania lekarskie oraz leczenie przewlekłych chorób na własną rękę może przynieść niekorzystne dla naszego zdrowia konsekwencje. W większości przypadków pacjenci chorujący na poważne dolegliwości bagatelizują pierwsze sygnały organizmu. Częste biegunki i wymioty tłumaczymy nieodpowiednim bądź nieświeżym jedzeniem, ból głowy przepracowaniem, a ból brzucha zbyt dużą ilością czynników stresogennych. Jedną z chorób, która jest późno wykrywana i bagatelizowana przez pacjentów jest celiakia.

Choroba trzewna to nic innego jak genetycznie uwarunkowany brak tolerancji na gluten. Ze względu na fakt, że jest choroba immunologiczna nie jest to choroba łatwa w diagnozie. Celiakia może postępować łagodnie bądź ostro, mieć wyraz ciągły lub przewlekły, dając klasyczne albo atypowe objawy, a także przebiegać zupełnie bezobjawowo. Nasuwa się, więc pytanie „Jak zdiagnozować celiakię?”. Biegunki, wymioty oraz nieustające złe samopoczucie to pierwsze sygnały, że z naszym organizmem dzieje się coś nie tak. Pierwszym krokiem powinno być skonsultowanie niepokojących objawów z lekarzem pierwszego kontaktu oraz wykonanie podstawowych badań organizmu. Lekarz w przypadku podejrzenia celiakii powinien skierować do gastroenterologa. Jednym ze specjalistycznych badań pod kątem choroby trzewnej jest badanie serologiczne krwi. Niestety badanie nie jest niezawodne i nie daje stu procentowej pewności, że nie jesteśmy chorzy. Najczęściej błędy w badaniu występują u dzieci poniżej drugiego roku życia, stąd u najmłodszych pacjentów stosuje się badania genetyczne.
Badanie genotypu człowieka, ma wielkie znaczenie w medycynie, również w diagnozowaniu celiakii. Najczęściej badanie genetyczne wykonuje się, aby potwierdzić wynik badania serologicznego i rozwiać wszelakie wątpliwości z postawioną diagnozą. Lekarze również zlecają badanie, aby uniknąć biopsji jelita cienkiego, która może mieć negatywny wpływ na stan chorego w zaawansowanym stadium schorzenia. Wykrycie wadliwego allelu, również ma ogromne znaczenie dla osób, które są
w grupie podwyższonego ryzyka zachorowania na chorobę trzewną. Występowanie osoby chorej
w naszej rodzinie zwiększa aż o 10% prawdopodobieństwo, że również jesteśmy chorzy. Niestety
w przeciwieństwie do badań serologicznych krwi, badania genetyczne rzadko, kiedy są refundowane przez Narodowy Fundusz Zdrowia. W związku z tym mało osób decyduje się na wykonanie badania, ze względu na wysoką cenę i trudność w dostępie do ośrodka wykonującego badania.
Celiakia wiąże się z dietą bezglutenową, która często sprawia problemy pacjentom. Gluten jest niczym innym jak białkiem znajdującym się w produktach zbożowych, takich jak: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy pszenżyto. Choć wartość odżywcza tego składnika jest minimalna, to występuje on w praktycznie w każdym rodzaju pieczywa. Jednakże skrupulatne trzymanie się diety bezglutenowej jest najlepszym, a zarazem jedynym sposobem leczenia choroby trzewnej. Natomiast wyeliminowanie produktów zawierających gluten od razu polepsza samopoczucie chorego. Choć z naszej diety musimy wyeliminować większość popularnych składników dań, pacjenci chwalą sobie rezultaty nowego stylu jedzenia. Musimy jednak pamiętać, że celiakia jest chorobą nieodwracalną, a jej konsekwencje można jedynie złagodzić.

Comments are closed.